Yaşam

Şerbeti olmayan tatlı ne yapılır?

Şerbetli tatlılar bayramlarda ya da özel günlerde severek tükettiğimiz tatlılardan biridir. Binbir emekle hazırlanan bu tatlılar şerbet dökme aşamasına geldiğinde birden fazla hamur olması ya da şerbeti tam çekmemesi gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor.

Şerbeti olmayan tatlılardan uzak durmak için ölçüye tam uymak ve şerbeti yaparken gözle hareket etmemek gerekir. Şerbet içmeyen tatlıların en büyük sorunu şerbeti yaparken doğru adımları takip etmemek. Şerbet yapılırken dikkat edilmesi gereken birkaç püf nokta vardır. Bu püf noktaları sayesinde kıvamlı ve şekersiz şerbetler yapabilir, şerbeti içine çekmeyen tatlı gibi bir sorunla rekabetten kurtulabilirsiniz. İşte şerbet yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktalar;

  • Her tatlının şerbeti için şeker ve su miktarı değişir. Örneğin irmikli tatlılarda 5 bardak suya 4 bardak şeker, hamurlu tatlılarda 5 bardak şekere 4 bardak su ve baklava gibi tatlılarda bu oran 1’e 1’dir.
  • Şerbet yapılırken su ve şeker ilave edildikten sonra mümkün olduğunca karıştırılarak pişirilmelidir. Aksi takdirde şeker ve su düzgün karışmaz ve kıvam almaz.
  • Limon suyu, şerbetin koyulaşması ve şekerlenmesini engellemesi için en değerli maddedir. Limon suyu şurup kaynamaya başlayınca eklenmeli ve birkaç damladan fazla kullanılmamalıdır.

Pekmezi olmayan tatlıların en değerli ve en çok karıştırılan noktalarından biri de sıcak-soğuk halidir. Tatlı ve şerbet aynı sıcaklıkta olursa tatlı şerbeti kolay çekmez, ya sulu kalır ya da hamur kıvamını alır. Bu yüzden; Tatlınız sıcak ise mutlaka soğuk şerbeti, soğuk ise sıcak şerbeti dökmelisiniz. Aynı anda şerbeti döktüğünüz gibi yavaş yavaş ve kademeli olarak dökmeye özen göstermelisiniz. Şerbeti döktükten sonra tatlınızı mutlaka oda sıcaklığında şerbeti çekene kadar dinlendirdikten sonra buzdolabına kaldırmalısınız.

Her şeyi yaptınız ama yine de bir şeyler ters gitti ve tatlınız şerbetini çekmedi. O zaman ne yapılmalı? İşte bu sorunun cevabı…

ŞERBESİZ TATLI İLE NE YAPILIR?

Tatlını yaptın şerbetini döktün ama şerbeti istediğin gibi çekmiyor. Hamurun sulu kalmaması için aşağıdaki adımları deneyebilirsiniz.

  • Pekmezi olmayan tatlınızı oda sıcaklığında üzeri açık halde bırakın. Birkaç saat sonra şerbetini çekmeyen tatlı yavaş yavaş kalan şerbeti de çekmelidir.
  • Tatlınız uzun süre bekledikten sonra hala şerbetini çekmediyse fırını 85-100 derecenin ortasında açın. Isınan fırına pekmezli tatlınızı koyun ve 15 dakika kadar yavaş yavaş ısıtın. 15 dakikanın sonunda şerbeti olmayan tatlınızı ocaktan alın. Oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın. Birkaç saat içerisinde tatlınızın şerbetini çektiğini göreceksiniz.
  • Tüm yolları denemenize rağmen tatlınız hala şerbetini çekmediyse üretim aşamasından kaynaklı bir problem var demektir. Bu durumda şerbet içmeyen tatlınızı ziyan etmek yerine tatlınızı dondurma ile servis etmeniz en doğru adım olacaktır.

Yukarıda şerbet içmeyen tatlıya ne yapılır, iyi şerbet nasıl yapılır sorularının cevaplarını sizlerle paylaştık. Umarız kaygılarınıza çare olur ve şerbeti olmayan tatlılarla karşılaşmazsınız. Şimdiden sağlıklı ve mutlu ellere!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu